Vápník patří mezi biogenní prvky, které jsou nezbytné pro všechny živé organismy. V tělech obratlovců je základní součástí kostí a zubů, nachází se ale i ve svalech, krvi a dalších tělesných tkáních.

V lidské potravě představuje vápník velmi významnou složku. Důležitý je zejména v dětském věku, své místo má ale i v jídelníčku dospělých, kde jeho dostatečný přísun brání vzniku osteoporózy, která způsobuje, že kosti jsou křehké a snadno se lámou. Proto hraje dostatečný příjem kvalitního vápníku zásadní roli v našem jídelníčku, a to po celou dobu života.

Z vápenatých solí v naší nabídce vyjímáme zejména

Sůl E číslo Hlavní použití
Octan vápenatý E 262 Výroba zeleninových směsí, pekárenství – chléb, dresingy, koláče
Uhličitan vápenatý E 170 Uplatnění nalézá zejména jako protihrudkující prostředek, při barvení povrchu sýrů, ve výrobě dietních potravin, cereálií, kakao, potravinářské premixy
Citran vápenatý E 333 Sýry, víno, nealko nápoje, dietní potraviny.
Chlorid vápenatý E 509 Sýry, mléko, ztužovač pro želatinové výrobky
Glukonát vápenatý Jako zdroj vápníku ve sportovní a dietní výživě
Glukolaktonát vápenatý Díky vysoké bioavailibilitě a vynikající rozpustnosti nalézá uplatnění jako zdroj vápníku ve sportovní výživě (nápoje), mléčných výrobcích a džusech jako zdroj vápníku.
Hydroxid vápenatý E 526 Výroba mléčných náhrad vajec
Laktát vápenatý Mléčné výrobky, džusy
Peroxid vápenatý Pečivo – chléb
Oxid vápenatý E 529 Pitná voda
Fosfáty mono/di/tri vápenaté Nerozpustná zdroj vápníku a fosforu, premixy, cereální výživa, protihrudkující prostředek