Kyselina vinná je bílá, krystalická, organická kyselina s pravotočivou nebo levotočivou chemickou strukturou. Přirozeně se vyskytuje pouze v pravotočivé podobě. Samostatně nebo v kombinaci s draslíkem, vápníkem a hořčíkem se nachází v řadě druhů ovoce (například v citrusech) a je jednou z nejdůležitějších kyselin obsažených ve vinných hroznech. Potravinám dodává kyselou chuť a používá se také jako antioxidant. Systémově se nazývá kyselina 2,3-dihydroxybutándiová.

Uplatňuje se zejména v potravinářství, kde představuje přísadu a přirozený konzervant pro marmelády, džemy, kompoty, nealkoholické nápoje a podobně. Využívá se také jako kvasná a emulgační látka při pečení chleba a přípravě dezertů, či jako přísada do stolních vod.

Ve stavebnictví se často používá k oddálení tuhnutí sádry či cementu nebo jako čeřící látka. Přidává se také do některých léků, jako jsou například antibiotika nebo kardiotonika. Jelikož není metabolizována lidským tělem, slouží jako masťový základ do řady farmaceutických i kosmetických přípravků. Vinaři s její pomocí obnovují nebo upravují kyselost svých produktů.

V naší nabídce naleznete kvalitní kyselinu vinou v potravinářské a farmaceutické kvalitě.