Vápník patří mezi biogenní prvky, které jsou nezbytné pro všechny živé organismy. V tělech obratlovců je základní součástí kostí a zubů, nachází se ale i ve svalech, krvi a dalších tělesných tkáních.
V lidské potravě představuje vápník velmi významnou složku. Důležitý je zejména v dětském věku, své místo má ale i v jídelníčku dospělých, kde jeho dostatečný přísun brání vzniku osteoporózy, která způsobuje, že kosti jsou křehké a snadno se lámou. Proto hraje dostatečný příjem kvalitního vápníku zásadní roli v našem jídelníčku, a to po celou dobu života.
Z vápenatých solí v naší nabídce vyjímáme zejména
Sůl | E číslo | Hlavní použití |
---|---|---|
Octan vápenatý | E 262 | Výroba zeleninových směsí, pekárenství – chléb, dresingy, koláče |
Uhličitan vápenatý | E 170 | Uplatnění nalézá zejména jako protihrudkující prostředek, při barvení povrchu sýrů, ve výrobě dietních potravin, cereálií, kakao, potravinářské premixy |
Citran vápenatý | E 333 | Sýry, víno, nealko nápoje, dietní potraviny. |
Chlorid vápenatý | E 509 | Sýry, mléko, ztužovač pro želatinové výrobky |
Glukonát vápenatý | Jako zdroj vápníku ve sportovní a dietní výživě | |
Glukolaktonát vápenatý | Díky vysoké bioavailibilitě a vynikající rozpustnosti nalézá uplatnění jako zdroj vápníku ve sportovní výživě (nápoje), mléčných výrobcích a džusech jako zdroj vápníku. | |
Hydroxid vápenatý | E 526 | Výroba mléčných náhrad vajec |
Laktát vápenatý | Mléčné výrobky, džusy | |
Peroxid vápenatý | Pečivo – chléb | |
Oxid vápenatý | E 529 | Pitná voda |
Fosfáty mono/di/tri vápenaté | Nerozpustná zdroj vápníku a fosforu, premixy, cereální výživa, protihrudkující prostředek |