Želatina je přírodní rozpustná bílkovina.  Vyrábí se částečnou hydrolýzou kolagenu zejména z vepřových či hovězích kůží, případně kostí. Pro speciální účely se vyrábí také želatina rybí. Při její výrobě dochází vařením surovin s vysokým obsahem kolagenu k jeho přeměně na glutin, tedy látku s výraznými želírujícími vlastnostmi. Právě želírující vlastnosti daly želatině její název i uplatnění v mnoha oborech. Želatinu lze považovat za naprosto neškodnou, nepovažuje se za aditivum a nemá tedy ani přiřazeno žádné E-číslo.

Želatina má obecně velmi prospěšné nutriční vlastnosti. Obsahuje vysoké množství aminokyselin glycinu a prolinu, které jsou  jsou důležité pro vytváření vazivové tkáně v lidském těle. Jejich nedostatek se projevuje bolestmi kloubů, lámavostí nehtů a svalů. Výsledky řady studií ukazují na preventivní účinky želatiny na kosti, chrupavky, šlachy a vazy.

Standardní želatina

Nejširší oblast použití standardní želatiny představuje potravinářský průmysl. Pravděpodobně nejznámějším použitím jsou želatinové bonbony (gumoví medvídci), měkké karamely, marshmallows a další druhy cukrovinek. Najdeme ji ale také v masných a rybích výrobcích, jako jsou šunky, aspiky a dekorační želé. U zmrzliny, mražených dortů a mléčných výrobků slouží želatina jako stabilizátor nášlehu, pojivo a zahušťovadlo. Požadovanou konzistenci dodává také různým smetanovým krémům a dezertům.

Ve farmacii se želatina využívá především pro výrobu měkkých a tvrdých kapslí a jako pojivo při tabletování účinných látek, ve fotografickém průmyslu jako pojivo jednotlivých vrstev fotografických materiálů na bázi solí stříbra. Přidání želatiny do elektrolytů v metalurgii umožňuje čištění zinku a kadmia. Při výrobě plastů želatina nachází uplatnění jako ochranný faktor a pro regulaci velikosti částic. Přidává se také jako pomocné pojivo při výrobě papíru, kde zvyšuje pevnost a odolnost proti vlhkosti. Želatinové hydrolyzáty jsou pro vysoký obsah výživného kolagenu hojně využívány při výrobě kosmetických přípravků, jako jsou krémy, mýdla a šampony.

V naší standardní nabídce naleznete želatinu vepřovou, hovězí i rybí ve všech běžných stupních bloom a granulometrii.

Hydrolyzovaná želatina

Hydrolyzovaná želatina se používá jako doplněk životně důležitých proteinů v lidské stravě. Napomáhá obnově kloubních mazů, působí preventivně při artrózách a osteoporózách. Hodí se také jako doplněk stravy pro osoby s vysokým stupněm namáhání kloubů a kostí, jako jsou například sportovci. Pomocí hydrolýzy dochází u želatiny ke zkrácení molekulových řetězců, čímž se zvyšuje stravitelnost a využití obsažených aminokyselin. Hydrolýzou se zároveň naruší želírující schopnost želatiny, takže její želírující schopnost (Bloom) je v podstatě nulová. Želatinové hydrolyzáty jsou pak rozpustné za studena a lze je používat ve formě nápojů.

V naší nabídce naleznete několik druhý hydrolyzovaných želatin podle jejich ideální aplikace.

Instantní želatina

Instantní želatina je vyrobena speciálním procesem, který dovoluje rozpouštění za studena. Tento typ želatin neželíruje, ale spíše bobtná, čehož se využívá především pro zahuštění a stabilizaci nášlehu při výrobě dezertů, náplní a krémů.

V naší nabídce naleznete několik druhů želatiny umožňující zpracování za studena.

Plátková želatina

Plátková želatina se snadno rozpouští a pro svou jednoduchou přípravu byla vyvinuta zejména pro použití v domácnosti.

Naše nabídka

V naší nabídce najdete nejrůznější druhy želatiny (vepřovou, hovězí, rybí, standardní, hydrolyzovanou i instatní) V případě zájmu nás prosím neváhejte kontaktovat.